Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Wanhan Raahen kohteita on palkittu vuodesta 2017 alkaen Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö -tunnustuksella. Vuoden 2021 finaaliin päässeet kohteet esitellään alla.

Yleisöäänestyksen voittaja ja raadin valinta julkistetaan Raahen Pimiät -tapahtumassa 4.9.2021. Lisäksi yksi kohde palkitaan kunniamaininnalla.

Tämän vuoden finaalissa on mukana kuusi kohdetta – mikä on sinun suosikkisi? (Huom! Äänestys on päättynyt 15.8.2021).

Kirkkokatu 9

Pieni talo Kirkkokadulla on nähnyt monta asujaa ja vaihetta. Kultaseppäkisällin 1790-luvulla pystyttämä mökki säästyi Raahen suurpalolta, mutta joutui lopulta hylätyksi 2000-luvulla. Sitten onni kääntyi, talo pelastettiin ja entisöitiin takaisin 1880-luvun henkeen: aikaan, jolloin merimies Heikki Annala teki siihen mittavat kunnostustyöt.

Pihapiiri on hiljattain täydentynyt vanhaan miljööseen sopivalla työhuonerakennuksella. Talon kissat nauttivat suojaisella pihalla syreenin tuoksusta ja näkymistä kirkon torniin.

Kirkkokatu 14 A

Vuonna 1812 valmistuneen talon rakennutti kauppias ja raatimies Johan Frieman. 1850-luvun jälkeen talon julkisivut rapattiin Montinin talon ja Kivi-Sovion tavoin. Talon julkisivun vuoraus muutettiin vaakalaudoitukseksi 1980-luvun muutostöiden yhteydessä. Rakennus muistetaan mm. Keisari Aleksanteri I:n vuoden 1819 Raahen vierailusta. Talossa on toiminut mm. kaupungin kansakoulu, kirjasto ja päiväkoti. Viime aikoina ulkoasuaan kohottaneessa rakennuksessa toimii nykyisin nuorisotoimisto. 

Koulukatu 13

Raahen teatteritalo on kaunis, vuonna 1913 rakennettu jugend-rouva. Sen ainutlaatuinen profiili erottuu edukseen Raahen muusta rakennuskannasta aivan ainutlaatuisena. Tunnelmaltaan ja akustiikaltaan ainutlaatuinen pieni, mutta tunnelmaltaan suuri talo sijaitsee Vanhan Raahen portilla ja säteilee omalta paikaltaan Katinhännän henkeä, joka ulottuu pitkälle maakuntaan. 

Kauppakatu 4 B

As Oy Wanhan Raahen Helmi valmistui vuoden 2020 lopussa Katinhäntään. Yhtiössä on neljä erillistaloa, suunnittelijana arkkitehti Mattiveikko Salo.  

Tavoitteena oli saada Wanhaan Raaheen sopiva kokonaisuus tämän päivän asumismukavuudella. Pihapiiriin on istutettu wanhaan kaupunkiin kuuluvia perennoita, puita ja marjapensaita. Vuosien myötä pihaan muodostuu ihana puutarha, missä asukkaat voivat nauttia kesäpäivästä puutarhakeinussa syreenien varjossa.   

Kaikissa taloissa on tällä hetkellä asukkaat. 

Kauppakatu 8

Kauppakadun ja Saaristokadun kulmauksessa sijaitseva talo on rakennettu 1850-luvulla, alunperin talo on ollut pieni kulmatalo, jonka ensimmäiseksi asukkaaksi on merkitty Johan Palin. Talon siirtyessä Kalle Pekurin omistukseen vuonna 1924 sitä laajennettiin nykyiseen kokoonsa, myös ulkorakennukset sekä nykyiset istutukset ovat hänen aikaansaannoksiansa. Kaunis talo suojaisine pihapiireineen on ollut saman suvun hallussa jo vuodesta 1871 alkaen ja nykyiset asukkaat ovat suvun neljättä polvea. 

Cortenkatu 5

Cortenkadulla sijaitsevan kohteen päärakennus on rakennettu vuonna 1857. Pihapiirin muut rakennukset ovat peräisin 1950-luvulta, autotalli 1970-luvulta. Viehättävän miljöön omistajat kuvailevat pihapiirin olevan kuin paratiisi silloin, kun kaikki puut ja pensaat kukkivat valkoisena yhtä aikaa. Pihapiirin seesteisestä tunnelmasta nauttiessa ei uskoisi, että nyt ollaan muutaman vain korttelin päässä kaupungin keskustasta. 

Kuvat: Raahen kaupunki, tekstit: kohteiden omistajat, Raahen kaupunki

Yleisöäänestyksen voittaja, raadin valinta sekä kunniamaininnan saaja julkistetaan Raahen Pimiät -tapahtumassa 4.9.2021.

Yhteistyössä:

Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö -tunnustus on jaettu vuodesta 2017 alkaen

Tunnustuksen tarkoituksena on herättää kiinnostusta arvokkaan puukaupunginosan korjaamiseen ja sen elävöittämiseen sekä antaa tunnustusta esimerkillisille kulttuuriperinnön vaalijoille.

Palkittuja kohteita on tällä hetkellä yhteensä seitsemän, edellisen kerran tunnustus jaettiin vuonna 2019.

Valinnan kriteerit

Wanhan Raahen Vuoden talo ja miljöö -tunnustuksen voi saada kohde, joka

 • sijaitsee Wanhan Raahen alueella
 • edustaa perinteistä vanhaa rakentamista tai on hyvä esimerkki ympäristöön sopivasta uudisrakentamisesta
 • on yksityisessä tai julkisessa omistuksessa
 • on asuttu, käytössä oleva.

Aiemmin palkitut kohteet

 • Brahenkatu 21 (2017)
 • Brahenkatu 1 (2017)
 • Langin kauppahuone (2018)
 • Koulukatu 25 A (2018)
 • Rantakatu 40 (2019)
 • Rantakatu 16 B (2019)
 • Brahenkatu 19 (2019).